Zselickisfalud
Isten hozta!

Jeles Napok


Aktuális jeles nap:


 Jeles napok 


Hírek

Hírek

Kattintson a hír címére!


Kérem a híreket!

Sporoljon velünk

Ötletek, amelyekkel nem kevés pénzt, energiát takaríthat meg. Kattintson a gombra!Kérek egy ötletet!

Jó napom  van!Kérek egy viccet!


Új viccért kattintson a gombra!

Látnivalók Zselickisfaludon

Katolikus templom


Látnivalók - Zselickisfalud A katolikus hívők száma a faluban csak a 19. században kezdett nőni, azonban még így sem volt elég hívő ahhoz, hogy külön papot vagy tanítót tudjon eltartani. A környező falvakkal együtt sikerült katolikus iskolát létrehozni. Majd bővült a katolikus hívők száma a sok gyermekes családoknak köszönhetően. 1960-as években a kisfaludi egyházközösség a Kaposszerdahelyi anyaegyházhoz került. A katolikusoknak nem volt templomuk, az iskola épületében tartották meg a miséket, istentiszteleteket. A hívek apránkénti adományaikból 1953-ban elkészült a katolikus templom, melynek védőszentje Mária lett.

Református templom


Látnivalók - Zselickisfalud Különböző írásos emlékek tesznek tanúbizonyságot arról, hogy református egyházközösség már a 17. században működött Zselickisfaludon. A jelenleg álló templom helyén az 1700-as években egy fából készült oratórium állt, a hívők itt tudták hitüket gyakorolni. Majd felépítésre került az írások szerint hasonló kazettás templom is, mint amilyen Szennában található, de kivitelezése nem volt időtálló. Az 1800-as évek első harmadában igény mutatkozott tégla építésű templom felállítására is, az anyagi keretet is megteremtették hozzá. Azonban a gazdasági helyzet nem tette ezt mégsem lehetővé. 1884-ben 3600 forintból elkészült a ma is álló református templom, melyet rendszeresen karban tartanak.


Vadvirág út két állomása


Látnivalók - Zselickisfalud Látnivalók - Zselickisfalud A Kaposvárról, a Megyeháza elől induló Vadvirág út Kaposszerdahelyen, Szennán, Patcán, Zselickisfaludon keresztül Szilvásszentmártonig tart és a Zselici Tájvédelmi Körzetbe vezet. Hosszú ideig a fa meghatározó megélhetési forrás volt az itt lakók számára. Ezzel 11 tölgyfába faragott alkotásból álló úttal tiszteleghetünk a természet előtt, összekapcsolja a múltat, jelent és jövőt.. A Zselic védett vadvirágait ábrázoló szobrokat a millennium tiszteletére állították fel. Megálmodójuk és elkészítőjük Horváth-Béres János kaposszerdahelyi fafaragómester. Az Út kettő állomása található megy Zselickisfaludon. Az első a katolikus templom előtti kanyarban található és az Erdei gyöngyköles nevű növényt ábrázolja. A másik szobor a Református templommal szemben áll és Méhbangót ábrázol.Hősök tere

A település főtere a Hősök tere. Ez a kis zöld terület a Református templommal szemben és az IKSZT épület előtt található. Itt tartják a faluban a megemlékezéseket, itt állítják fel a mindenki karácsonyfáját. 1998-ban az első falunapon avatták fel az első és második világháborús hősök valamint a holocaust áldozatainak emlékművét és kapta meg a Hősök tere nevet.

IKSZT

Látnivalók - Zselickisfalud Az Integrált Közösségi ész Szolgáltató Térnek helyet adó épület a régi református iskola épülete volt. Az eredeti épületet 1926-ban húzták fel. Az osztálytermen kívül még tanítói lakás is tartozott az iskolához, konyhával és három szobával. 1949-ben államosították az épületet. 2008-ban Európai Uniós pályázat lehetővé tette, hogy a községben közösségi teret alakítsanak ki. A pályázat megnyerése után az épületet és a hozzá tartozó udvart, jellegének megőrzésével teljesen felújították 2010-ben. Részletesen az IKSZT-ről itt olvashat.


Orvosi rendelő

Három település (Patca, Szilvásszentmárton, Zselickisfalud) katolikus közössége fogott össze, hogy gyermekeik számára iskola épülhessen. Így építették fel 1865-re a katolikus iskolát és hozzá tartozó tanítói lakot. Azonban 50 év alatt olyannyira leamortizálódott az épület, hogy az iskolaszék 1908-ban arról döntött, hogy új iskolához kell felhúzni. Hosszas viták után a három község híveinek sikerült újra megegyezni és 1913-ban már a katolikus gyermekek új környezetben tanulhattak. Az államosítások során az épület állami tulajdonba került és alsó tagozatos iskolaként funkcionált tovább, 1995-ig. Jelenleg az épület egyik felén szolgálati lakás, másik részén pedig orvosi rendelő működik. A 2000-as évek elején a rendelő részét felújították és akadály-mentesítették a bejáratot.

Játszótér

Látnivalók - Zselickisfalud A Csonka sor bejáratánál a domb tetején található a falu játszótere. A 2000-es évek elején épült a gyermekek biztonsága érdekében. Az Európai Uniós szabványnak megfelelően elkészült, fajátékokból álló játszótéren a gyerekek nyugodtan és biztonságosan játszhatnak. Található itt mászóka, hinta, mérleghinta, hintaló. Itt nem csak a gyermekeknek, hanem a megfáradt utazóknak, turistáknak vagy a szülőknek megfelelő hely kínálkozik egy kis pihenésre fából készült padokkal és filagóriával. Az építményeket az Önkormányzat rendszeresen karbantartja.Látnivalók - Zselickisfalud A Szilvásszentmárton és Zselickisfalud községek határán elterülő árvízcsökkentő tavak 2008-ban a Kaposvölgyi Vízgazdálkodási Társulás alakította ki. A 8 hektáron elterülő vízfelszínt közel 70 millió forintos 100 %-os Európai Uniós pályázati támogatásból sikerült megvalósítani. A tavat másodlagosan horgászásra hasznosítanák, azonban a két önkormányzatnál forráshiány merült fel a megfelelő halgazdálkodás kialakításához. A tó önkormányzati, de főleg magántulajdonban lévő földterületen került létrehozásra. A szilvási oldalon szintén Uniós forrásból sétányt és pihenőket alakítottak ki, sajnos a kisfaludi partszakaszon erre ilyen formán nincs lehetőség, mivel az igénybe veendő területe magántulajdonon fekszik.


Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék Túra útvonal érintőpont

A Túra útvonalon 1989-ben indultak el a túrázni vágyók először. Azóta töretlen népszerűségnek örvend. A 2012-es évben már 32 napos 550 km-es vándorlást hirdetett a Magyar Természetjáró Szövetség. Ezen túra egyik érintőpontja Zselickisfalud is, pihenőhelye a „VÁNDOR” Turistaház (lentebb olvasható). 

További információ: http://termeszetbarat.hu


Református Ifjúsági Otthon

Látnivalók - Zselickisfalud 1988-ban az egyházmegye döntése alapján Zselickisfaludon is ifjúsági otthon került kialakításra a megye református fiataljai számára. Bellai Zoltán református lelkész (a falu szülötte) közbenjárásával a már meglévő, de üres parókia épülete került átalakításra, megmentve így azt az enyészettől, továbbá a műemlék templom is emeli az otthon hangulatát. 1989-ben alapították az otthon, ettől az évtől kezdve már használatba is vették. A parókia és a templom a zselickisfaludi gyülekezet tulajdona, de a parókia mögötti területet az egyházmegye vásárolta meg, hogy az otthon bővíteni tudják. Folyamatos munkálatok után az otthon 1994-re elnyerte mai formáját. Megfelelő fűtésrendszer kialakításával a tábor egész évben használható, tulajdonosa az egyházmegye, azonban a kezelője a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola és Gimnázium. A tábor néhány éve kibővült egy néhány háztömbnyire álló vendégházzal is, mely a Kolat ház nevet viseli. A tábor így 120 férőhelyet biztosít, vizesblokkokkal, meleg étkezési lehetőséggel a látogatóknak. Az otthonba nemcsak a Lorántffy iskolából, hanem az ország minden tájából érkeznek fiatalok, ezzel öregbítve Zselickisfalud hírét. Nemcsak egyházi vendégeket fogad a tábor, hanem tárt karokkal várja a látogatókat, turistákat. A Honismereti tábornak és a Dudatábornak is a református otthon nyújt szállás és étkezési lehetőséget.

További infromáció: http://reformatussomogy.shp.hu


Kardosfa

Egyes kutatók szerint Szent László királyunk által a pannonhalmi apátságnak adományozott tíz kanászfaluból a Karan nevűvel azonosítják. Ez alapján már a 11. században létezett Kardosfa település. Írásos dokumentumokból az 1700-as évektől lehet követni Kardosfa történetét, amelynek hírét, fontosságát elsősorban a vadászat adta. Az 1700-as évek közepén itt épült a Zselic első vadászháza. Később a település vadászati és erdészeti irányító központtá fejlődött, ezért a vadászházzal szemben 1850-ben megépítették az erdőmesteri, fővadászi, később az erdőgondnoki lakást, majd irodákat. Ebben az időben Kardosfa pusztán 12 lakóház volt, több mint 25 háznéppel, a családfők valamennyien vadászati és erdészeti munkát végeztek. Majd Kardosfa puszta, a többi kis településhez hasonlóan elnéptelenedett, de az erdőgondnoki lakás és iroda fennmaradt és betöltötte funkcióját. Az erdőgondnoki irodát a SEFAG 1982-től vadászházzá alakította, ahol 21 fő elszállásolására és igényes ellátására volt lehetőség. Ezt a szerepet 2006 tavaszáig, a Hotel Kardosfa*** Ökoturisztikai és Konferenciaközpont építésének kezdetéig látta el. A vadászokon kívül családokat és pihenni vágyókat is szívesen várnak 23 szobával, ahol 48 személy helyezhető el, étterme 56 fő befogadására alkalmas. A wellness részlegben jacuzzi, szauna, masszázs, szolárium és úszómedence várja a kikapcsolódni érkezőket. Található még a hotel területén gyermekjátszótér, teniszpálya is és lehetőség van kerékpárkölcsönzésre is. A szálloda parkja alkalmas kinti rendezvények szervezésére is (esküvő, bankett, fogadás) 106 főig. Páratlan látványt nyújt a Sötétégbolt-park, mely 2009-ben egy skóciai nemzeti parkkal együtt elsőként került felterjesztésre erre a címre. Itt a fényszennyezettség minimális, így gyönyörködhetnek a látogatók a csillagos égboltban.

Ropoly

Szent István az őt támogató német lovagok számára ezen a területen is juttatott birtokot. A Ropolyi erdőrezervátum a természetkedvelők és vadászok számára a Zselic gyöngyszeme. II. András uralkodása idején a Monoszló nemzetség hozott létre egy uradalmat itt. A Ropoly nevet Rupel lovag nevéről kapta és már a 10. században állt ezen a helyen egy jelentős vár, a Rupoliak tulajdonában, amely később megsemmisült. Ropolyt 1220 körül népesítették be, közel 300 tótot telepítettek ide. A ropolyi uradalom vásártartási joggal is rendelkezett azon a területen, ahol több zselici út is találkozott, ez a mai Kaposszerdahely területén található, mivel a heti vásárt mindig szerdai napokon tartották. Bár a ropolyi uradalam mindössze 50 évig tartotta magát - hiszen 1270-ben a birtokfelosztás során darabjaira hullott – ma mégis népszerűségnek örvend. Az erdőrezervátum ölelésében fekvő hangulatos vadászház kellemes kikapcsolódást nyújt baráti társaságok, családok, vadászvendégek számára. A közelben található tó és kilátó remek kirándulóhelyeket biztosít. A vadászház több irányból is jól megközelíthető autóval és biciklivel egyaránt. 3 és 5 ágyas szobákkal, a’la carte étteremmel várják a vendégeket. Lehetőség van lovaglásra, horgászatra, grillezésre, bográcsozásra, a gyermekek játszótéren köthetik le magukat.

Vadászházról további információ: http://ropolyvadaszhaz.5mp.eu


"VÁNDOR" Turistaház

Látnivalók - Zselickisfalud Zselickisfalud község déli részén a Fő utca 74. szám alatt található a Kaposvári Természetbarátok Turista Egyesületének „VÁNDOR” Turistaháza. A Tájvédelmi Körzet közelsége miatt, illetve az E7-es Európai hosszú távú vándorút, és a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kék Túra érintőpontjaként, bélyegzőhelyeként is ismert. Az épület erdészháznak épült a századfordulón, majd a két világháború között rettegett kerületi csendőrőrs és börtön volt. Később ifjúsági klub, mozi, múzeumi raktár kapott helyet az épületben. A Kaposvári Természetbarátok Turista Egyesülete 1985-ben vásárolta meg épületet. Ezzel sorsa nyugvópontra került. A lelkes tagság 3.000 órai társadalmi munkával 21 férőhelyes turistaházzá varázsolta az omladozó épületet. 1988-ban, egy sikeres pályázat eredményeként, vándortáborozásra alkalmas hely kialakítása, a körülmények javítása céljából bevezetésre került a vezetékes ivóvíz A Turistaház avatása 1988. május 14-én a „Madarak, Állatok és Fák Napján” került megrendezésre. 1990-től hideg-melegvizes blokk könnyíti meg a vándorok és a táborozók tisztálkodási lehetőségeit, 1995-ben 32 (1x2, 1x14, 1x16) férőhelyesre bővült a turistaház, a mellette lévő területen pedig kb. 25 sátor állítható fel kényelmesen.

További információ: http://termeszetbaratok.gportal.hu