Zselickisfalud
Isten hozta!

Jeles Napok


Aktuális jeles nap:


 Jeles napok 


Hírek

Hírek

Kattintson a hír címére!


Kérem a híreket!

Sporoljon velünk

Ötletek, amelyekkel nem kevés pénzt, energiát takaríthat meg. Kattintson a gombra!Kérek egy ötletet!

Jó napom  van!Kérek egy viccet!


Új viccért kattintson a gombra!

Könyv Zselickisfaludról

         A zselickisfaludi emberek, emberöltők előtt tisztelgünk azzal, hogy e kötetben bemutatjuk e falu történetét, a hajdan itt élők sorsát, életvitelét, a paraszti kultúra változásait a falu megszületésétől napjainkig.

Nehéz arról a helyről beszélni ahol élünk, ami sok ember szülőhelye generációk, évszázadok óta. Kettősen is nehéz az, ha bevezető sorokat kérnek ahhoz a könyvhöz, melynek szinte minden sora, tárgya, emléke az otthont, a tájat, és annak népét idézi, mert hangulatokat, emlékeket, érzelmeket kelt.

         Zselickisfalud egyszerre a mindennapi szépet és vele, a kézzel fogható világot jelenti nekem. Remélem, a könyv elolvasása után az olvasónak is ezt jelenti majd, hiszen betekintést nyerhet a történelem ablakán keresztül az itteni világba, közelebb kerülhet az itt élő emberekhez.
Méltán gondolhatnánk, hogy e könyv a Zselickisfaludiaknak szól, legyen az őslakos, vagy „gyüttment” - ahogy itt mondják. Meggyőződésem azonban, hogy mindenkinek szól, aki a térségben él, hiszen az itt élő emberek sorsa szorosan összefonódott.

         Közös érdekek, rokoni szálak, közös munkaalkalmak, szerelmek, barátságok, nehezebb vagy olykor jobb sorsok, vallás, iskola, népszokások, politikai rendszerek, bírók, tanácselnökök, polgármesterek fonták egyre szorosabbra az öt községben élő emberek gondolkozását, létét.

         E könyv sok-sok érdekesnél érdekesebb adatot, eseményt tartalmaz Zselickisfalud földrajzi helyzetétől kezdődően a népesség változásain keresztül a vőfélyversekig. Leginkább talán mégis a régi fotók, a letűnt gazdag kultúra, népdalaink, népviseleteink, szokásaink érintik meg az olvasót. Mohón lapozzuk az oldalakat és rácsodálkozunk: ez mind Zselickisfalud! A személyhez is szóló könyvben sok ismerős arc, ismerős név köszön vissza a sorok közül.
E könyvlapok idézik, és velük együtt idézi az író a mának küldött üzenetét: itt e gyönyörű tájon évszázadok óta emberek élnek, hol többen, hol kevesebben, de békében és harmóniában a világgal, egymással. Tegyék ezt ma is, hiszen a közösség összetartó ereje további évszázadokat jelenthet együtt.

         Köszönöm a lelkiismeretes kutató, gyűjtő munkát Krénuszné Tóth Erzsébet történelem tanárnőnek, aki e könyvet nagy lelkesedéssel, odaadással fogalmazta meg és szerkesztette.
Az írón túl a megrendelő személye is igen lényeges. Zóka Tibor polgármester úré, aki közel 20 évig vezette a falu közösségét, ismeri e táj minden zegét-zugát. Szerette volna, hogy a falubeliek gyökereiket megismerjék, és ezáltal identitásunk erősödjön. Talán rejtett szándéka volt az is, hogy e néhány száz oldal jobban összekovácsolja az itt élőket, a Zselickisfaludiakat, mert tudta, hogy a közös múlt megismerése közös gondolkodásra sarkallhat mindenkit, aki e gyönyörű tájon él és élni fog.

Horváth Tibor

Zselickisfalud történet c. könyv letöltése (13 MB kb. 2 perc)

Zselickisfalud történet c. könyv borítója

Zselickisfalud történet könyv letöltése