Zselickisfalud
Isten hozta!

Pályázat

TOP-5.3.1-16-SO1-2017-00007

„A Kaposvár környéki településeken élők helyi identitásának erősítése”

TOP-5.3.1-16-SO1-2017-00007

A projekt megtekintéséhez kattintson a képre!

Hírek

Hírek

Kattintson a hír címére!


Kérem a híreket!

Sporoljon velünk

Ötletek, amelyekkel nem kevés pénzt, energiát takaríthat meg. Kattintson a gombra!Kérek egy ötletet!

Jó napom  van!Kérek egy viccet!


Új viccért kattintson a gombra!


 • Falutörténet

  Ismerkedjen meg Zselickisfalud történetével! A település elhelyezkedéséről, történetéről, adottságairól és fejlesztéseiről olvashat itt. Zselickisfalud könyv itt.

 • Turizmus

  Zselickisfaludon sok felfedezésre váró kincs rejtőzik. Ide kattintva megtudhatja a kedves látogató, hogy miért is érdemes ellátogatni hozzánk. Kattintson ide.

 • Aktuális

  Tudja meg milyen aktuális hírek, projektek futnak a Zselickisfaludon. Rövid összefoglalót olvashat itt a faluban történt fő fejlesztésekről, eseményekről, rendezvényekről. Kattintson ide.

 • IKSZT

  Zselickisfalud község Integrált Közösségi és Szolgáltató Tere 2011. februárjától várja látogatóit. Programok, rendezvények és szolgáltatások. Tovább...


Önkormányzat Zselickisfalud
Tovább

Önkormányzat

Kérem kattintson a Tovább gombra.

Önkormányzat Zselickisfalud


Önkormányzati Hivatal
Tovább

Hivatal

Kérem, kattintson a Tovább gombra.

Önkormányzati Hivatal


Programajánló Zselickisfalud
Tovább

Programajánló

Kérem, kattintson a Tovább gombra.

Programajánló


Szolgáltatások Zselickisfalud
Tovább

Szolgáltatások

Kérem, kattintson a Tovább gombra.

Szolgáltatások Zselickisfalud


Összes nyitása - zárása

Kattintson arra a címre, amelyik témáról többet szeretne megtudni, vagy a fenti Nyitás gombra, ami az összes téma részleteit megjeleníti!

Falu elhelyezkedése

Zselickisfalud Kaposvártól délre, a zselici dombság egyik völgyében, a Zselici Tájvédelmi Körzet határán helyezkedik el. A megyeszékhellyel közút köti össze, a másik irányban azonban a Zselic rengetegébe vezető út utolsó előtti állomása.

Falu története

Címere beszédesen őrzi a település múltját. A tölgyfaág, a koronával ékesített halmok az erdő borította zselici dombokat jelképezik. A központi helyen ábrázolt vadkan rajza részben a térség gazdag nagyvad állományára, részben a hajdani királyi kanászok makkoltatásos sertéstartására utal. A címer homlokában lévő méhek és a méhkas az ősidőktől hagyományos méhészkedést jelképezik: a település területén lévő (ma már megszűnt) Márcadópuszta a nevében is megőrizte a méztized fizetésének kötelezettségét. A hajdani királyi kanászok és méhészek lakhelyéről már a XIII. századból maradtak fönn írásos emlékek. A községet egy 1695-ból származó dokumentum Kisfaludként említi, ekkor már a területének többsége Esterházy tulajdonban volt. Mai nevét 1909-ben kapta.
A század első felében a több mint félezer lakos (1925-ben 662 fő) közösségi érdeklődését bizonyítja többek közt a gazdakör és a polgári lövészegylet megalakulása is.

Lakosság és infrastruktúra

A falu népessége a 60-as évektől csökkenni kezdett, melyet az iskolakörzetesítés (Kaposvárra) tovább fokozott. A fiatalok elvándorlása, a falu elöregedése az elmúlt 10 évben megállt. A 271 lelkes községnek alig a negyede 20 év alatti. A falu vezetése olyan intézkedéseket igyekszik hozni, amely a községben való letelepedést a fiatalok számára kívánatossá teszi. A falu házainak 100 %-a vezetékes ivóvízzel ellátott, és több mint felében telefon is van. A lakosok egyik legfontosabb célja a gáz- és a szennyvízhálózat kiépítése volt. A vezetékes gáz bevezetésére a mai tendenciák szerint nagyon csekély az esély, a csatornarendszer kiváltására a településen szippantott szennyvíz befogadására és tisztítására alkalmas telep épült 3 község összefogásával TRFC támogatással.
A lakosságnak hagyományosan a mező- és erdőgazdálkodás, valamint a helyi ipari vállalat nyújt munkalehetőséget, de sokan járnak Kaposvárra is dolgozni. Az általános iskolás gyerekek a szomszédos Szenna község iskolájában tanulnak.
A falu főterén (2000. év óta Hősök tere) álló régi, felújított épületben (volt csendőrlaktanya) kapott helyet az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT), benne teleházzal, könyvtárral és információs ponttal. Az IKSZT a lakosság közösségi életében fontos szerepet játszik, különösen az összevont iskola megszűnése óta. A közösségi terem közepes mérete miatt szükség esetén a község területén lévő Református Ifjúsági tábor foglalkoztató termét kérjük kölcsön. Jelenleg LEKI támogatással készült el (régi iskola helyén) az akadály mentesített új orvosi rendelő, amely a szolgáltatás igénybevételéhez mindenben megfelel.
A település belterületén minden utca szilárd burkolattal ellátott, a gyalogosok közlekedésére alkalmas járdán illetve gyalog- és kerékpárúton minden ingatlan megközelíthető. A belterületi ingatlanok teljesen villamosítottak, sőt a település bortermelését biztosító zártkertben is folyamatban van a villamoshálózat kiépítése.

További fejlesztések

A 2012-es évben többféle fejlesztés is a végére ért. Az önkormányzat május hónapban 15 db virágládát helyezett el a településen, így minden utcát virágládák díszítenek. A közmunka program keretében szerszámokat és 3 új fűnyírót szerzett be az önkormányzat.
A Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Program keretein belül 28 önkormányzati tulajdonú hulladéklerakó tájba illesztését végzik el, több mint 2 milliárd forint támogatásból. A rekultiváció Zselickisfalud szemétlerakójánál elkészült.
Az Önkormányzat nyertes Új Széchenyi Terv pályázat támogatásával, közel 10 millió forintból felújíthatta a Református Templom és a Fő u. 72. szám előtti vízátereszeket. A beruházás a múlt hónapban fejeződött be.
Kaposvár város kerékpárút hálózat tervezésére, építésére adott be pályázatot, mely hálózatban Zselickisfalud egy állomás helyszín lenne. Így az IKSZT mellé kerékpáros pihenőhelyet terveznek, valamint az ott található közkutat működő állapotba kívánják hozni.
2012. nyarán megalakult a Zselickisfalud Baráti Kör Egyesület. Egyesületi tagnak még bárki jelentkezhet, aki szívesen részt venne a Baráti Kör közösségében. Az Egyesület elnökének Dezső Sándort, gazdasági pozícióra Sebestyén Istvánnét, titkárnak pedig Pálné Csikós Ildikót választotta meg a közgyűlés. Nemzeti és kulturális értékeink megőrzése pályázaton a zselickisfaludi Református templom szigetelésére nyert községünk támogatást, így az épület lábazata megerősítésére és szigetelésére került sor az őszi időszakban.
A „Zselickisfaludért” Közalapítvány kettő Európai Uniós pályázaton is részt vett, melyre támogatást is nyert. Ezen pályázatokból került megrendezésre 2012. nyarán a Zselici hon- és népismereti ifjúsági és gyermektábor, mely program több mint 100 főt mozgatott meg. Az eseményen részt vehettek a helyi gyermekek is, akik a szép időnek és a sűrű, értékes programoknak köszönhetően nagyon jól érezték magukat. A táborba Fejér, Baranya és Tolna megyéből is érkeztek, így tovább öregbíthettük a település hírnevét. A második projekt mibolszínpad kialakításra adott lehetőséget. A színpad alapját az IKSZT udvaron készítették el. Az elemekből álló szerkezet bármikor felállítható. A mobilszínpadot az október 6-i megemlékezésen és az utána tartandó Szüreti mulatságon már használatba is vehette a közösség.
Szintén Európai Uniós LEADER pályázaton az Önkormányzat finanszírozást nyert egy kispályás futballpálya kialakítására. A munkálatok már megkezdődtek a sportpálya előkészítéséhez. Várakozások szerint még a 2012-es évben elkészül. A modern előírásoknak megfelelő pálya már nagy hiányt jelentett a településen. Ennek pótlásával a gyermekek balesetmentesen, védett környezetben, a Katolikus templom mögötti füves területen, bátran focizhatnak, játszhatnak.


Fel